بازاریابی B2C تجارت به مشتری چیست؟

B2C Base 1 - بازاریابی B2C تجارت به مشتری چیست؟

به محض ایجاد کسب‌وکار جدید، نیازمند معرفی آن به مردم هستیم. تکنیک‌های مختلفی برای بازاریابی وجود دارد که می‌توانیم با استفاده از آن‌ها مشتریان خود را افزایش دهیم و تجربه‌های لذت‌بخشی را در ذهن آن‌ها ثبت کنیم. در این مقاله به بررسی بازاریابی B2C می‌پردازیم. خواندن این مقاله به کسانی که برای مشتریان خود اهمیت ویژه‌ای قائلند توصیه می‌شود.

واژه‌شناسی B2C

بازاریابی B2C مخفف تجارت به مشتری (Business-to-consumer) است و در مورد روابط تجاری مستقیم بین کارآفرینان و اشخاص حقیقی، یعنی مشتریان به کار می‌رود. بیشتر شرکت‌هایی که به صورت مستقیم محصولاتشان را به مشتری‌ها می‌فروشند می‌توانند از بازاریابی B2C استفاده کنند.

تاریخچه‌ی پیدایش بازاریابی B2C

بازاریابی B2C در اواخر دهه‌ی 1990، در جریان پیدایش و همه‌گیر شدن اینترنت شکل گرفت می‌گیرد. در واقع به محض آشنا شدن مردم با فروشگاه‌های آنلاین، احساس نیاز به بازاریابیB2C پدید آمد شکل می‌گیرد و به این وسیله کار خود را شروع کردمی‌کند.

بازاریابی B2C چیست؟

بازاریابی B2C به تاکتیک‌ها و استراتژی‌هایی اطلاق می‌شود که شرکت‌ها در جهت ارتقاء محصولات و خدمات خود به افراد از آن استفاده می‌کنند. این بازاریابی شامل سه مرحله‌ی اساسی است: تولید، تبلیغات و فروش محصولات به مشتری‌ها برای استفاده‌ی روزمره‌ از آن‌ها.

B2C 003 - بازاریابی B2C تجارت به مشتری چیست؟

انواع بازاریابی B2C

کاربردهای بازاریابی B2C

بازاریابی B2C کاربردهای متنوعی در کسب‌وکارهای مختلف دارد، به تعدادی از آن‌ها در این بخش اشاره می‌کنیم:

– کمپانی‌های کامپیوتری

– کمپانی‌های تولید نرم‌افزار و بازی

– رستوران‌ها

– صنایع غذایی

– کمپانی‌های خودروسازی

و غیره.

تمامی این کسب‌وکارها، با استفاده از استراتژی‌های B2C، که در بخش‌های بعد به آن‌ها اشاره می‌کنیم، می‌توانند مشتری‌های خود را شناسایی کنند و طبق سلایق و نیازهای آن‌ها محصولات خود را ارائه دهند؛ در نتیجه به موفقیت‌های بزرگی در زمینه‌ی فروش محصولاتشان دست پیدا خواهند کرد.

نحوه‌ی کار بازاریابی B2C

همانطور که گفتیم، بازاریابی B2C‌ به کارگیری انواع روش‌ها و تکنیک‌ها برای افزایش مشارکت‌ مشتریان با خدمات شرکت‌ها و فروش این خدمات به آن‌هاست. برای درک سازوکار این بازاریابی لازم است که ابتدا بازاریابی B2B و تفاوت‌‌های آن با B2C را بشناسید.

(درباره ی این دو مورد توضیح دهید.)برنامه‌‌ی بازاریابی‌ای که مشتریان را هدف قرار می‌دهد و بر اساس نیازها و سلایق آن‌‌ها طرح‌ریزی شده (B2C)، مسلماً با بازاریابی‌ای که برای سایر کسب‌وکارها ایجاد می‌شود (B2B‌) تفاوت دارد.

در بازاریابی B2C ارتباط با مشتریان حرف اول را می‌زند. شما باید از هر ابزاری (کانال‌ها، اپلیکیشن‌ها، وبسایت و غیره) که در اختیار دارید، برای افزایش مشارکت مشتریان خود و جلب نظر آن‌ها استفاده کنید.

تکنیک های بازاریابی B2C

برای موفقیت در بازاریابی ‌B2C، لازم‌ است که در مناسب‌ترین زمان نیازهای مشتری‌‌های خود را بشناسید و آن‌ها را برآورده کنید، به این روش می‌توانید آن‌ها را حفظ کنید. تکنیک‌های زیر را برای موفقیت در این روش به خاطر بسپارید:

– ارسال ایمیل‌های یادآور

شاید از اهمیت ارسال این ایمیل‌ها به مشتری‌های خود غافل باشید، اما تأثیری که این پیام‌ها می‌توانند بر مشتری‌ها بگذارند شما را شگفت‌زده خواهد کرد.

ارسال پیام‌های مهم که در زمان‌های خاصی فرستاده می‌شوند، می‌توانند ارتباط شما را با مشتری‌هایتان حفظ کنند. این پیام‌ها محصولات شما را در ذهن مشتری‌هایتان، آن هم درست در زمانی که آن را فراموش کرده باشند، تداعی می‌کند.

– ایجاد برنامه‌های VIP‌ انحصاری برای مشتریان

یکی از بهترین راه‌ها برای تقویت حس وفاداری مشتریان نسبت به شما و افزایش مشارکت‌ آن‌ها، استفاده از قدرت برنامه‌های VIP‌ است. مشتریانی که عضو برنامه‌های VIP هستند، از مزایا و امکانات ویژه‌ای که در اختیار دارند لذت می‌برند و حتماً در مورد تجربه‌ی منحصر به فردی که در اختیار آن‌ها قرار داده‌اید، با دوستان و همکاران خود صحبت می‌کنند.

B2C 002 - بازاریابی B2C تجارت به مشتری چیست؟

– افزایش احتمال به خاطر سپرده شدن خدمات‌تان با هدف‌گیری مجدد (Retargeting)

سایت شما در طول روز ممکن است هزاران بازدید کننده داشته باشد. بازدیدکنندگانی که سایت شما را باز می‌کنند معمولاً بعد از بستن آن، به سمت سایت‌های رقیبانتان می‌روند؛ در چنین شرایطی هدف‌گیری مجدد می‌تواند به شما کمک کند.

تبلیغات CRM می‌توانند به شما کمک کنند تا از امکاناتی که در اختیار دارید برای هدف‌گیری مجدد مشتری‌ها استفاده کنید. با استفاده از تبلیغات هدف‌گیری مجدد بر اساس جستجوهای مشتری‌ها، پاپ‌‌آپ‌هایی برای آن‌ها به نمایش در می‌آید که می‌تواند آن‌ها را دوباره به سمت سایت شما هدایت کند.

مزایا و معایب بازاریابی B2C

مزایا:

– کم‌کردن فاصله‌ی رقابتی

– بازار نامحدود

– هزینه‌های کم‌تر کسب‌وکار

– حذف واسطه‌ها(مشتری‌های شخص ثالث)

– راحت‌تر شدن مدیریت کسب‌وکار

– راحت کردن کار کارمندان

– روابط تجاری کارآمدتر

– اتوماسیون گردش کار

– دسترسی به طیف وسیعی از مخاطبان در جهان

– به راحتی می‌توانید بازدیدکنندگان را به مشتری‌های ثابت خود تبدیل کنید

– سرعت رشد مشاغل کوچک از طریق مدل B2C بسیار سریع‌تر است

معایب

– زنده‌ ماندن در بازار رقابتی در صورت استفاده از بازاریابی B2C نیازمند تلاش بسیار زیادی است.

– وبسایت شما باید بتواند همزمان چندین دستور را انجام بدهد.

– در این بازاریابی رسیدن به مشتری‌هایی که مدام از خدمات شما استفاده می‌کنند کار بسیار سختی است و نیازمند سرمایه‌گذاری بیشتری در بازاریابی آنلاین است.

بازاریابی B2C در ایران

کسب‌وکارهای زیادی در ایران هستند که از استراتژی‌های B2C در بازاریابی‌ خود استفاده می‌کنند. برای مثال می‌توان به کفش تن‌تاک اشاره کرد.

در تبلیغات تلویزیونی این برند، بعد از معرفی کفش و مزایای آن، گوینده از ما می‌خواهد برای تهیه‌ی این کفش آن، به یک سامانه پیامکی، SMS بفرستیم یا از طریق یک آدرس اینترنتی، سفارش خود را ثبت کنیم.

در واقع تن‌تاک با استفاده از تکنولوژی، راهی پیدا کرده است تا واسطه‌های کسب و کار را حذف کند و محصول خود را به طور مستقیم به مصرف‌کننده عرضه کند.

اصول بازاریابی B2C

– استفاده از داده‌ها برای شناسایی مشتریان؛

– برندسازی؛

– اطمینان حاصل کنید که استراتژی‌های اومنی‌چنل‌ها(omnichannel) به خوبی در گوشی‌های موبایل ارائه می‌شوند؛

– اعتماد به بازاریابی هوش مصنوعی برای تقویت استراتژی بازاریابی B2C شما؛

– استفاده از محتواهای آنلاین تولید شده توسط کاربر؛

– پاسخ گویی به انتقادات و شکایت های مشتریان؛

– ایجاد کمپین مشتریان وفادار.

مثال هایی از B2C

B2C 001 - بازاریابی B2C تجارت به مشتری چیست؟

– کمپانی واکرز (Walkers)

این کمپانی نمونه‌ی موفقی از B2C‌ مارکتینگ در مشارکت دادن مشتریان است. کمپانی واکرز از طریق صفحه‌ی اینستاگرام خود با تولید محتوای خلاقانه و جذاب، و برگزاری مسابقات، مشارکت مردم را افزایش می‌دهد و باعث می‌شود تجربه‌ی به یادماندنی‌ای با استفاده از این محصول در ذهنشان بماند.

– نوردسترام (Nordstrom) هدف‌گیری مجدد

این کمپانی برای جذب مجدد مشتریان خود و به اصطلاح هدف‌گیری مجدد آن‌ها در بازاریابی ‌‌B2C، ایمیل‌هایی را ارسال می‌کند که در دراز مدت باعث می‌شود که محصولات این کمپانی در ذهنشان ثبت شود و آن را فراموش نکنند.

– سفورا (Sephora) تبدیل مشتریان به سفیران، با استفاده از برنامه‌های ویژه‌ی عضویت

کمپانی سفورا برنامه‌ی برنامه‌ی عضویت ویژه‌ای به نام «بیوتی اینسایدر» برای مشتری‌های دائمی خود دارد. این برنامه بر اساس شایستگی در کنار خرید مشتریان، محصولاتی را رایگان به آن‌ها جایزه می‌دهد. مسلماً این کار لذت خرید را چند برابر می‌کند و باعث می‌شود که مشتری‌ها تجربه‌ی خود را با دیگر افراد نیز به اشتراک بگذارند.

03 تیر 1399